maanantai 20. helmikuuta 2012

Kreikkalainen maalaisleipä + taikinajuuri vehnäjauhoista

Tämä leipä vaatii valmistuakseen aikaa, mutta on sitäkin parempaa :) Taikinajuuren teko pitää aloittaa hyvissä ajoin, noin viikko ennen leipomispäivää. Leipomispäivänäkin täytyy varata reilusti aikaa kohoamiseen. Taikinajuuresta tehty leipä säilyy paremmin kuin ilman juurimenetelmää tehty. Tätä kannattaa kokeilla!

Taikinajuuri vehnäjauhoista: 
(tästä tulee noin litran verran)

Vaihe 1:
2 dl haaleaa vettä
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl juoksevaa hunajaa

Vaihe 2:
1 dl haaleaa vettä
1 ½ dl vehnäjauhoja

Vaihe 3:
1 dl haaleaa vettä
1 ½ dl vehnäjauhoja

1. Vatkaa vesi, vehnäjauhot ja hunaja ensimmäisenä päivänä sileäksi seokseksi kulhossa tai lasitölkissä. Peitä tölkin suu muovikelmulla ja jätä kulho huoneenlämpöön kahdeksi vuorokaudeksi.
2. Lisää kolmantena päivänä vesi ja vehnäjauhot ja vatkaa seos uudestaan sileäksi. Peitä tölkin suu muovikelmulla ja jätä kulho huoneenlämpöön vielä vuorokaudeksi.
3. Lisää vesi ja vehnäjauhot neljäntenä päivänä ja vatkaa seos taas sileäksi. Peitän kulhon suu muovikelmulla ja jätä tölkki huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

--> Taikinajuurta kannattaa säilyttää lämpöisessä paikassa esim. jääkaapin yläpuolella olevassa kaapissa, jotta se varmasti lähtee käymään


Kreikkalainen maalaisleipä
(2 leipää)

15 g tuorehiivaa eli noin 1/4 osa palasta
4 dl haaleaa vettä
2 ½ rkl suolaa
3 dl vehnäjauhoista valmistettua taikinajuurta
2 rkl vaaleaa siirappia
10 dl erikoisvehnäjauhoja

- Murenna hiiva kulhoon ja lietä veteen. Lisää suola, taikinajuuri sekä siirappi.
- Sekoita joukkoon vehnäjauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa joko koneella tai käsin kunnes se on pehmeää ja kimmoisaa (ainakin 15 minuuttia)
- Kohota taikinaa kulhossa leivinliinan alla noin 2 tuntia tai kunnes se on kooltaan kaksinkertainen
- Kumoa taikina pöydälle, jaa se kahtia ja vaivaa kahdeksi pyöreäksi leiväksi. Käytä tarvittaessa apuna jauhoja. Nosta leivät leivinpaperille pellille. Sirota niiden päälle vehnäjauhoja ja anna niiden kohota leivinliinan alla noin 1 ½ tuntia tai kunnes ovat kooltaan kaksinkertaisia.


 - Vedä leipien pintaan terävällä veitsellä kolme 45 asteen kulmassa olevaa pitkittäisviiltoa ja nosta pelti uunin keskiosaan. Laita uunin pohjalle vielä uuninkestävä kulho jossa on vettä, näin leipiin tulee rapea ja korppumainen pinta. Alenna uunin lämpö 220 asteeseen ja kypsennä leipiä 40-50 minuutin ajan niin että ne saavat kunnolla väriä.




Tämä resepti on Leila Lindholmin kirjasta "Vielä yksi pala!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti