torstai 9. helmikuuta 2012

Donitsit

Tästä taikinasta tulee noin 15 kpl donitseja

4 dl vehnäjauhoja
0.5 dl sokeria
½ tl suolaa 
1 ½ tl leivinjauhetta
n. 2 tl vaniljasokeria
½tl kardemummaa
1 ½ dl kermaa
25 g sulatettua voita (jäähdytettynä)
1 muna

öljyä paistamiseen (itse käytin tällä kertaa auringonkukkaöljyä, rypsiöljy on myös hyvä)

Kuorrutus 1:
kanelia 
sokeria

Kuorrutus 2:
1dl kermaa
1dl fariinisokeria
1dl sokeria
1tl margariinia/ voita

Laita ensimmäisenä öljy kuumenemaan. Seuraa öljyn lämpötilaa esim. paistomittarilla, donitsit kypsyvät 180 asteessa. Älä anna öljyn kuumeta liikaa, sillä se voi syttyä. Pidä tämän takia kattilan kansi lähettyvillä. Älä kuitenkaan paista donitseja liian alhaisessa lämpötilassa, sillä muutoin taikina imee kaiken rasvan itseensä.

Laita voi mikroon sulamaan ja anna sen jäähtyä.
Vatkaa ensin muna ja sokeri, lisää sitten kerma. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-kermaseokseen. Anna vetäytyä hetken.

Vaivaa donitsitaikina leivinalustalla, käytä tarvittaessa jauhoja. Jaa taikina noin 15 yhtä suureen palaan ja muotoile niistä pieniä pullia. Tee pulliin reikä sormella ja pyöritä reikä haluttua isommaksi, sillä se kutistuu paiston aikana. 

Testaa öljyn lämpötilalla pienellä "koepalalla" eli pienellä taikinan palalla. Öljy on tarpeeksi kuumaa kun taikina käy kellumaan eikä jää öljyyn uppeluksiin. 

Paista donitsit molemmin puolin kauniin ruskeiksi, paistoaika on muutaman minuutin per puoli. Käytä paistamisessa apuna reikäkauhaa. Kun donitsit ovat kypsiä, nosta ne talouspaperin päälle valumaan.


 



Pyörittele donitsit kaneli-sokeriseoksessa kun ne ovat vielä lämpimiä. 









Toinen kuorrutus minkä tein tällä kertaa on kinuskikuorrutus. Lisää kattilaan kerma ja molemmat sokerit. Anna kiehua ainakin 15-20 minuuttia, jotta kinuskista tulee hyvää. Kinuskin valmiuden varmistumiseksi voi tehdä perinteisen pisaratestin. Eli ota lasi kylmää vettä ja tiputa pisara kinuskia sekaan. Jos kinuski jähmettyy, se on valmista. Kun kinuski on valmista lisää sekaan margariini ja anna kinuskin jäähtyä hieman ennen kuin koristelet donitsit. Nätimpiä tulee kun malttaa odottaa, minä en malttanut :)



Vinkki: Paistamisessa käytetty öljy kannattaa valuttaa takaisin alkuperäsiin pulloihin, silloin sen voi hävittää tavallisten roskien seassa.

1 kommentti:

  1. Minäkään en malttanut kuorrutteen kanssa. Ehdin syömään donitsit ennen kuorrutusta

    VastaaPoista