tiistai 14. helmikuuta 2012

Hampurilaiset ja ranskalaiset

Hampurilaissämpylät:
12kpl

Taikinan juuri:
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl sokeria
2 ½ dl hiivaleipäjauhoja

Lisäksi:
½ tl suolaa
noin 3 dl sämpylä- ja hiivaleipäjauhoja
2 rkl öljyä

  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi
  • Murenna hiiva maitoon, lisää sokeri ja 2 ½ dl hiivaleipäjauhoja haarukkavatkaimella sekoittaen. Taikinan juuri on vellimäistä
  • Peitä astia leivinliinalla ja jätä kulho lämpimään paikkaan 15-30 minuutiksi.
  • Kun juuri kuplii, lisää suola ja suurin osa jauhoista haarukkavatkaimella sekoittaen
  • Jatka jauhojen lisäämistä ja alusta taikinaa toisella kädellä, pyri saamaan taikinaan hyvä sitko. Lisää lopuksi öljy
  • Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä. Muotoile taikina tangoksi ja jaa se 12 osaan. Tai kuuteen osaan, jos haluat isompia sämpylöitä
  • Leivo taikinapalat sämpylöiksi ja aseta ne pellille leivinpaperille tasaisin välein. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  • Peitä sämpylät leivinliinalla ja kohota noin puoli tuntia. 
  • Paista sämpylöitä uunin keskitasossa noin 10 minuuttia
  • Vinkki: Jos haluat sämpylöistä rapeakuorisia, älä peitä niitä leivinliinalla kohottamisen aikana tai uunista ottamisen jälkeen. 

Hampurilaispihvit:

400 g jauhelihaa
1 muna
mausteita oman mielen mukaan, esim. suola, mustapippuri, valkopippuri

  • Sekoita jauheliha, muna ja mausteet, anna maustua jääkaapissa jonkun aikaa, noin puolisen tuntia. Pyörittele taikinasta mieleisen kokoisia pihvejä ja paista ne kuumalla pannulla kypsiksi

Ranskalaiset:

8 isoa kiinteämaltoista perunaa
100g voita
1 dl ruokaöljyä (tai niin paljon että perunat peittyvät)
lisäksi suolaa ja ranskanperunamaustetta

  • Pese ja kuori perunat. Pilko ne suikaleiksi
  • Sulata pannulla voi ja lisää sekaan öljy
  • Perunat kypsyvät noin 10 minuutissa
  • Lopuksi mausta suolalla ja ranskanperunamausteella

Täytä hampurilaset mieleiselläsi täytteelllä :)



Reseptit ovat "Kotitalouden perustaidot" -kirjasta, sekä Ruokala.fi -sivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti