Hampurilaissämpylät:
12kpl
Taikinan juuri:
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl sokeria
2 ½ dl hiivaleipäjauhoja
Lisäksi:
½ tl suolaa
noin 3 dl sämpylä- ja hiivaleipäjauhoja
2 rkl öljyä
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi
- Murenna hiiva maitoon, lisää sokeri ja 2 ½ dl hiivaleipäjauhoja haarukkavatkaimella sekoittaen. Taikinan juuri on vellimäistä
- Peitä astia leivinliinalla ja jätä kulho lämpimään paikkaan 15-30 minuutiksi.
- Kun juuri kuplii, lisää suola ja suurin osa jauhoista haarukkavatkaimella sekoittaen
- Jatka jauhojen lisäämistä ja alusta taikinaa toisella kädellä, pyri saamaan taikinaan hyvä sitko. Lisää lopuksi öljy
- Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä. Muotoile taikina tangoksi ja jaa se 12 osaan. Tai kuuteen osaan, jos haluat isompia sämpylöitä
- Leivo taikinapalat sämpylöiksi ja aseta ne pellille leivinpaperille tasaisin välein. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Peitä sämpylät leivinliinalla ja kohota noin puoli tuntia.
- Paista sämpylöitä uunin keskitasossa noin 10 minuuttia
- Vinkki: Jos haluat sämpylöistä rapeakuorisia, älä peitä niitä leivinliinalla kohottamisen aikana tai uunista ottamisen jälkeen.
Hampurilaispihvit:
400 g jauhelihaa
1 muna
mausteita oman mielen mukaan, esim. suola, mustapippuri, valkopippuri
- Sekoita jauheliha, muna ja mausteet, anna maustua jääkaapissa jonkun aikaa, noin puolisen tuntia. Pyörittele taikinasta mieleisen kokoisia pihvejä ja paista ne kuumalla pannulla kypsiksi
Ranskalaiset:
8 isoa kiinteämaltoista perunaa
100g voita
1 dl ruokaöljyä (tai niin paljon että perunat peittyvät)
lisäksi suolaa ja ranskanperunamaustetta
- Pese ja kuori perunat. Pilko ne suikaleiksi
- Sulata pannulla voi ja lisää sekaan öljy
- Perunat kypsyvät noin 10 minuutissa
- Lopuksi mausta suolalla ja ranskanperunamausteella
Täytä hampurilaset mieleiselläsi täytteelllä :)
Reseptit ovat "Kotitalouden perustaidot" -kirjasta, sekä Ruokala.fi -sivuilta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti