Solmupullat
2 ½ dl maitoa25 g hiivaa
1 muna
½ tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia
täytteeksi:
rasvaa (esim. juoksevaa margariinia tai mikrossa pehmennettyä voita)
sokeria & kanelia
voiteluun:
muna
pinnalle:
raesokeria
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva.
- Vatkaa sekaan muna, sokeri, suola ja kardemumma. Saat taikinaan lisää kuohkeutta kun käytät vispilää.
- Jatka vispilän käyttöä ja vatkaa sekaan jauhoja pikkuhiljaa. Siirry käsin alustukseen kun taikina alkaa paksuuntumaan. Lisää tässä vaiheessa sulatettu rasva taikinaan. Lisää jauhoja. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa, eikä tartu käsiin eikä kulhon reunoihin.
- Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi puolisen tuntia.
- Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa vielä kunnes taikina on kiinteää.
- Tee taikinasta kaksi isoa tankoa ja kaulitse ne suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Voitele levyt rasvalla ja sen jälkeen sirottele päälle sokeri & kaneli. Rullaa levyt takaisin pötköiksi ja leikkaa ne yhtä suuriin osiin.
- Pyörittele taikinan paloja käsien välissä pitkulaisiksi, sitten ota molemmista päistä kiinni ja pyöritä taikinan päitä vastakkaisiin suuntiin, jolloin taikina lähtee kierteelle.
- Tee kierteistä solmu laittamalla taikinakierre ensin hevosen kengän muotoon, ja sitten nosta toinen puoli toisen päälle.
- Vedä ylempänä oleva pää alakautta reiästä läpi, ja nosta alempana oleva pää yläkautta reiän päälle.
- Anna pullien kohota noin puoli tuntia.
- Ennen uuniin laittoa voitele pullat munalla ja koristele raesokerilla.
- Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti